Politis Newspaper (2000) (Publicity)

blog-item

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΙΣΧΩΡΕΙ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΥ ΠΑΝΘΕΟΝ

Μια ανεξήγητη κίνηση περιβάλλει τη δουλειά του. Μια κίνηση που απλουστεύει, αλλά συγχρόνως περιπλέκει την όποια λογική ερμηνεία.

Οι ισορροπίες ανάμεσα στα χρώματα και η λιτότητα στη μορφή των σχημάτων, στοιχεία που συνθέτουν την όλη φιλοσοφία του καλλιτέχνη, απέχουν από τις απρόσωπες εικαστικές ερμηνείες, για να απλωθούν απλόχερα στην εσωτερική ανάγκη.

Μια ανάγκη που βγαίνει σαν χείμαρρος πάνω στον καμβά και παίρνει, όπως μου εκμυστηρεύεται ο καλλιτέχνης, τη μορφή που θέλει. «Όλα λειτουργούν στο υποσυνείδητο μου. Στην πορεία διαπιστώνω κάποια πράγματα, αλλά ποτέ δεν παίρνω τη δουλειά μου σε κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα, διότι ποτέ δεν ξεκινώ με την πρόθεση. Όλα βγαίνουν στην πορεία. Και είναι αυτό που μ’ αρέσει. Λες και ο καμβάς είναι έτοιμος να δεκτή το έργο. Λες και ο καμβάς δημιούργησε από μόνος του το έργο. Ένα έργο που θα μπορούσα να πω ότι προχωράει και τελειώνει μόνο του».

Ο Χρίστος Χρίστου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο αυθεντικός καλλιτέχνης του συναισθήματος. Έχοντας την εσωτερική ανάγκη ως κατευθυντήριο μοχλό, αφήνεται στις προκλήσεις των επιλογών του, συνειδητές και υποσυνείδητες. Αρνείται τους περιορισμούς της λογικής και εισχωρεί θεληματικά σε ένα διάλογο ανάμεσα στο εικαστικό παιχνίδι και τις προκλήσεις που ξεπετάει η προσωπική του διαίσθηση.

Πως ένας άνθρωπος αισθάνεται μέσα του ένα ασήκωτο βάρος που εγκλωβίζει το σώμα του? Και πνίγεται μέσα στις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα άγχη του?

Και εκεί που νομίζει ότι θα σκάσει σαν μπαλόνι, βγάζει μια κραυγή. Μια κραυγή λύτρωσης, που τον απελευθερώνει. ..

Κάπως έτσι λειτουργεί στη δικιά μου αντίληψη και ο Χρίστος. Μόνο που αντί για κραυγή, βγάζει μια αστείρευτη δημιουργία, η οποία πολλές φορές ξαφνιάζει και τον ίδιο. Δημιουργία που λειτουργεί, όπως λέει ο ίδιος, σαν εργασιοθεραπεία, σαν ψυχική λύτρωση. «Η τέχνη για μένα είναι σαν ψυχική ηρεμία». Δεν με ικανοποιεί κάτι που πετυχαίνει. Θέλω συνεχώς να ψάχνω και να ψάχνομαι. Να ανακαλύπτω, να προκαλώ τον

εαυτό μου και να προχωρώ. Να υπάρχει ισορροπία χωρίς ποτέ αυτή να είναι στατική ή απόλυτη».

Η διαίσθηση, η ευφορία που διακατέχει τον Χρίστο ξεπετάγονται σαν μαγνήτες. Η έλξη άμεση. Η σχέση καθοριστική.

Η πρόσκληση των ζωηρών χρωμάτων, η εξερεύνηση των δισδιάστατων σχημάτων γραμμές, τρίγωνα, κύκλοι, τετράγωνα που πάλλονται πέραν των χωρικών συνόρων του καμβά, είναι αρκετά για να σε συνεπάρουν σε ένα κόσμο ζωντανό, δυνατό, όπου οι έννοιες συνομιλούν με τη φαντασία, βγάζοντας στην επιφάνεια ένα άλλο σου εαυτό.

Όλα στην απλοποιημένη, αυθεντική αφαιρετική ζωγραφική. «Αυτό που βγαίνει από μέσα μου πολλές φορές, δίνει ερεθίσματα στο θεατή να χρησιμοποιήσει τη δικιά του φαντασία και να δώσε τις δικές του ερμηνείες. Να νοιώσει ευχάριστα με το δικό του τρόπο, χωρίς να τον καθοδηγώ».

Οι εντυπώσεις του, εσωτερικές και εξωτερικές, απελευθερώνονται. Μέσα από ένα οπτικό, αλλά και λεκτικό παιχνίδι, που άλλοτε προκαλεί και άλλοτε κατευθύνει τη φαντασία του θεατή.

Ενώ οι αφαιρετικές φόρμας αρχίζουν να προκαλούν, ξαφνικά παίρνεις στα χέρια σου τον κατάλογο των έργων, για να διαπιστώσεις ότι ο καλλιτέχνης δίνει, μέσα από πολύ συγκεκριμένους τίτλους, τις πιο απίστευτες ερμηνείες.

Μια «αρκουδένια αγκαλιά» είναι αρκετή για να προκαλέσει το χαμόγελο σου, ενώ ο ερωτισμός που προβάλλεται σε αρκετά έργα, μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει χιουμοριστικές αντιδράσεις ή παρερμηνείες.

Κι αυτό διότι στα έργα του Χρίστου η λεπτομέρεια είναι εσωτερική και ο κάθε εσωτερικός κόσμος αντιλαμβάνεται τα πράγματα με το δικό του μοναδικό τρόπο. «Για μένα μπορεί κάτι να είναι ερωτικό, αλλά για τον άλλο να είναι απλώς ένα ποτήρι γάλα με χρωματιστό καλαμάκι. Κι αυτού του είδους επικοινωνία θέλω να έχω με τον θεατή».

Ταυτότητα
Η έκθεση του Χρίστου Χρίστου, που παρουσιάζεται στην Γκαλερί Πάνθεον στη Λευκωσία, θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου. Δευτέρα – Σάββατο 10:00-13:00, 16:00-20:00.